Jak se u nás konzumovalo velrybí maso? Co rád jídal Antonín Zápotocký? Jak se v padesátých letech přejmenovalo tournedos Rossini? A jak se bojovalo proti obezitě? Vše se dozvíte v novince Martina France Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945‑1970, která nedávno vyšla u Nakladatelství Academia.
Recenzi na novinku si nyní můžete přečíst na webu iLiteratura.
Z recenze:
Významné ovšem byly i preference československých prezidentů. Antonín Zápotocký měl rád tradiční proletářské pokrmy, masité a tučné. Pro své oblíbené párky si prý osobně jezdil do lidové jídelny Automat Koruna v Praze na Václavském náměstí a jeho kulinářské preference se odrazily i v podobě oficiálních hostin na Pražském hradě, kde se běžně podávaly tučné masné výrobky jako např. tlačenka. Symbolický zlom nastal s novým prezidentem Antonínem Novotným. Přestože i on pocházel z dělnického prostředí, sám inklinoval spíše ke středostavovskému, či dokonce (dobovým slovníkem) „maloměšťáckému“ životnímu stylu. Navíc měl i zásadně odlišné představy o potřebách prezidentské reprezentace: Novotný nechával objednávat catering u tehdy patrně nejluxusnějšího pražského podniku Alcron, který těžil z kontinuity s prvorepublikovou „haute cuisine“. Což autor dává do souvislosti s tehdejším nenápadným návratem středostavovských kulturních hodnot.
