Přeskočit na hlavní obsah
Křest knihy Dějiny výživy a stravování ve fotografiích

Křest knihy Dějiny výživy a stravování ve fotografiích

Předevěím o jídle byla řeč na křtu knihy Martina France Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945‑1970, který proběhl v Café Academia ve středu 12. února.

Zaslala Šárka Hakenová dne

Publikace přináší celkový pohled na dějiny výživy a stravování od poválečné bídy a přísného přídělového systému až po velký rozmach české haute cuisine na konci šedesátých let. Autor se zaměřil jak na domácí vaření, tak stravování v restauracích i v jídelnách. Ukazuje, jak se utvářely ceny potravin a co lidé vnímali jako luxus. Zkoumá nejrůznější aspekty ovlivňující stravovací návyky a zaměřuje se i na dobovou propagaci zdravé výživy a na prosazování inspirací ze zahraničí. Problematiku zasazuje do širokého kontextu kulturních, sociálních, hospodářských, ale i politických dějin. Dozvíte se, jak se u nás konzumovalo velrybí maso, co rád jídal Antonín Zápotocký, jak se v padesátých letech přejmenovalo tournedos Rossini, jak se sháněla čočka a játra i jak se bojovalo proti obezitě.

Novinku představil autor Martin Franc společně s kmotrem knihy Romanem Vaňkem, zakladatelem a šéfem Pražského kulinářského institutu. Moc děkujeme všem, kteří přišli a utvořili naprosto výbornou atmosféru.

Fotografie ze křtu si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

📷 Foto: Soňa Pokorná

Loading...

Nahrávání

Error

Vyhledává se...