Přeskočit na hlavní obsah
Křest knihy Dějiny výživy a stravování v českých zemí 1945 - 1970

Křest knihy Dějiny výživy a stravování v českých zemí 1945 - 1970

Srdečně Vás zveme na křest nové knihy Martina France, Dějiny výživy a stravování v českých zemí 1945‑1970.Kniha vychází 27. ledna.

Zaslala Šárka Hakenová dne

Akce se uskuteční ve středu 12. února 2025 od 17:30 hodin v Literární kavárně Academia.

Kmotrem knihy bude odborník na gastronomii, zakladatel a šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Těšíme se na Vás.

Dějiny výživy a stravování v českých zemí 1945-1970

Publikace přináší celkový pohled na dějiny výživy a stravování od poválečné bídy a přísného přídělového systému až po velký rozmach české haute cuisine na konci šedesátých let. Autor se zaměřil jak na domácí vaření, tak stravování v restauracích i v jídelnách. Ukazuje, jak se utvářely ceny potravin a co lidé vnímali jako luxus. Zkoumá nejrůznější aspekty ovlivňující stravovací návyky a zaměřuje se i na dobovou propagaci zdravé výživy a na prosazování inspirací ze zahraničí. Problematiku zasazuje do širokého kontextu kulturních, sociálních, hospodářských, ale i politických dějin. Dozvíte se, jak se u nás konzumovalo velrybí maso, co rád jídal Antonín Zápotocký, jak se v padesátých letech přejmenovalo tournedos Rossini, jak se sháněla čočka a játra i jak se bojovalo proti obezitě.

Loading...

Nahrávání

Error

Vyhledává se...